Prosty sposób na pieczony filet z indyka

Prosty sposób na pieczony filet z indyka

Pierś z indyka jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Uchodzi za jedno z najbardziej wartościowych mięs. Dlatego warto włączyć ją do swojego menu. Dzięki temu zyskają nie tylko nasze kubki smakowe, ale też organizm. Warto także poznać dobrą i sprawdzoną recepturę na smaczną pieczoną pierś z indyka. Można ją podać na obiad lub na romantyczną kolację. Co więcej, kawałki mięsa doskonale sprawdzą się jako podstawa dobrej kanapki. Zapraszamy zatem po przepis!

Filet z indyka pieczony – jak zrobić?

Do przygotowania dania potrzebna będzie oczywiście jedna pierś z indyka. Do tego odrobina oliwy, płynnego miodu, dwie łyżki soku z cytryny, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz i aromatyczne zioła. Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie w naczyniu połącz oliwę z sokiem z cytryny, miodem, pieprzem, solą i rozdrobnionym czosnkiem. Do tego możesz dodać także zioła. W dalszej kolejności trzeba natrzeć mięso przygotowaną w ten sposób mieszanką. Po tej czynności odstaw pierś do lodówki na dwie godziny. Dzięki temu przejdzie ono aromatem znajdującym się w sosie. Teraz czas na pieczenie mięsa. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Najlepiej umieścić danie w żaroodpornym naczyniu i piec pod przykrywką. Taki sposób najlepiej stosować przez godzinę. Po tym czasie warto zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 minut. Dzięki temu skórka będzie bardzo dobrze przyrumieniona, a cała danie zyska więcej walorów smakowych. Po upieczeni odstaw danie do ostygnięcia. Później możesz kroić mięso w plastry i podawać zgodnie z preferencjami.

Jakie wartości odżywcze ma filet z indyka pieczony?

Filet z indyka pieczony zawiera przede wszystkim białko i tłuszcze. Co więcej, znajdziesz tam także cenne witaminy. Produkt zawiera między innymi witaminę C, A, E, D oraz K. Ponadto w mięsie indyka występują też witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9 i B12. Nie brakuje w nim także mikro i makroelementów. Pieczony filet z indyka ma wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź i mangan.

Widać zatem, że filet z indyka pieczony należy do niezwykle wartościowych dań. Do tego jest bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny. Mięso można spożywać na różne sposoby. Świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Wspaniale smakuje z jarzynami lub sałatką. Można do tego zrobić także zdrowy sos na bazie jogurtu naturalnego. Pieczona pierś z indyka rozpieści także Twoje kubki smakowe, gdy będzie składnikiem wartościowej kanapki. Możliwości jest bardzo wiele!